Ispovijest Zagrepčanina: 'Nakon potresa najmanja briga bila mi je materijalna šteta'

Powered by Hrvatski ured za osiguranje (HUO)

Remains,Of,Hurricane,Or,Earthquake,Aftermath,Disaster,Damage,On,Ruined

Prošle godine Zagreb je pogodio snažan potres, koji je uzrokovao veliku materijalnu štetu, a samim tim i velike financijske posljedice za građane. Oštećeno je više od 25 tisuća stambenih zgrada i kuća te preko 400 objekata javne namjene

Prošlo je više od godinu dana kad je razorni potres pogodio Zagreb i okolicu. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a epicentar je bio sedam kilometara sjeverno od središta Zagreba, u Markuševcu. Potres se osjetio diljem Hrvatske, ali i u Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Oko pola sata nakon glavnog potresa, došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 prema Richteru.

Oštećeno je više od 25 tisuća stambenih zgrada i kuća te preko 400 objekata javne namjene. Pucali su zidovi u stambenim i javnim objektima, a dimnjaci i krovovi urušavali su se i padali svom silinom na tlo. Tako su uništena i brojna parkirana vozila. Potres je uzrokovao velike materijalne posljedice, koje će dijelom snositi država, dijelom građani, a dijelom osiguravajuće kuće.

Broken,Heart,On,Wall.,Sewing,Broken,Heart,On,Wall.

Osiguranje od potresa isplativa je investicija

Naime, osiguranje imovine od potresa u protekloj se godini pokazalo kao jedna od najboljih investicija. Toga je svjestan i Valentin B., koji je mjesec dana prije potresa u Zagrebu sklopio policu osiguranja imovine s uključenim rizikom od potresa. Valentin je u trenutku snažnog potresa bio sa suprugom i dvoje malodobne djece u obiteljskoj kući u Maksimiru. U tom objektu živi od 1973. godine, a riječ je o kući podijeljenoj na tri stana. U jednom od stanova žive njegovi roditelji, koji su također bili kod kuće kada je potres pogodio Zagreb.

- Osjećali smo se preplašeno, posebno djeca. Meni je samo bilo na pameti, čim je potres stao, da izvedem djecu iz kuće kako bi bili na sigurnom. Posjeo sam njih i roditelje u automobil i udaljili smo se od objekata koji su se mogli srušiti na nas - prepričava Valentin.

Kaže kako se nikome nije obratio za pomoć jer je smatrao da može sam držati stvari pod kontrolom. Nakon što se situacija smirila, obitelj se vratila u svoj dom, gdje je zatekla razbacane stvari po stanu, razbijena stakla na vratima, srušen dimnjak te ispucale parkete, koji su se od potresa "razišli“

Scattered,And,Damaged,Bricks,On,The,Balcony,Of,The,House

Procedura prijave štete

Budući da je imao uplaćenu policu osiguranja imovine s uključenim rizikom od potresa, Valentinu materijalna šteta nije bila velika briga. Kontaktirao je osiguravajuću kuću i ubrzo je pokrenuo proceduru prijave štete.

- Osiguratelj je bio iznimno prijazan, zatražio je fotografije štete te smo dogovorili dolazak procjenitelja, koji je došao u kratkom roku (nakon nekoliko dana). Cijela je procedura bila iznimno jednostavna i brza. Osiguravajuća je kuća sve riješila te mi je u kratkom roku napravila isplatu. To je trajalo otprilike tjedan dana - govori Valentin.

S obzirom na to da se nije radilo o velikoj šteti, obitelj je i dalje živjela u kući. Obnovili su sve što je bilo obuhvaćeno procjenom - sanirali su dimnjak i oštećene parketne površine. Sredstva koja su dobili bila su dostatna za popravak svih oštećenja.

- U potpunosti sam zadovoljan reakcijom osiguravajuće kuće i isplaćenim iznosom. Procjena štete bila je pravična i isplaćena sredstva su u potpunosti pokrila troškove sanacije. Svima bih preporučio da osiguraju imovinu (ali i sebe) jer za mali iznos osiguranja mogu biti sigurni da će imati "krov nad glavom". Tako će moći bez problema sanirati štetu i ne ovisiti o "mogućoj pomoći" ili trošenju vlastite ušteđevine, koja u nekim slučajevima neće biti dostatna za sanaciju. Police osiguranja imovine iznimno su korisna stvar - zaključuje sugovornik.

Mjesečni iznosi polica u pravilu su niži od iznosa koji plaćamo za, na primjer, mobilne usluge, a korist i sigurnost koju pružaju su iznimne. Potres se može dogoditi opet sutra. Bilo kada može doći do izljeva vode ili poplava. Štete koje se dogode su jako skupe, a polica može pokriti sve navedene troškove popravaka i sanacije. Čak i pokriće troškova stanovanja do trenutka obnove oštećenog objekta. Zbog svega toga toplo preporučujem osigurati imovinu - objašnjava Valentin.

Damaged,Tile,Roof,Of,A,House,After,An,Earthquake

Činjenica je da koliko god oprezni bili, neke situacije jednostavno nije moguće predvidjeti i spriječiti. Potresi u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji dokaz su da postoje događaji izvan naše kontrole. No potres je samo jedan od rizika koji mogu oštetiti ili uništiti imovinu, a posljedično prouzročiti troškove vlasnicima. Požari, provale, puknuća cijevi i izljevi vode, poplave, sve su to situacije kod kojih ako ne postoji zaštita osiguranja, sve troškove popravka, nadoknade nečeg ukradenog ili razbijenog, novih podnih obloga, čišćenja nakon požara, plaćanja privremenog najma stana za one koji nemaju drugo rješenje padaju na teret vlasnika nekretnine ako želi stvari dovesti u prvobitno stanje.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Više informacija potražite na WEB stranici projekta SIGURNIJE SUTRA: https://sigurnijesutra.huo.hr

Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) već dugi niz godina provode aktivnosti s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti građana, a posebice mladih. Zajednički projekt financijske pismenosti pod nazivom Sigurnije sutra provode društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje, uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, a navedeni je projekt kruna dugogodišnjeg rada na podizanju svijesti mladih o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja.

Powered by Hrvatski ured za osiguranje (HUO)